LEKTION 5 BOLL

Vi fortsätter med grunderna från att virka en cirkel för att nu virka en boll som kan fyllas mad vadd.

För att virka en boll måste du kunna minska, i lektionen ska vi se hur olika mönster kan se ut och hur du gör en minskning.

virka boll

BOLL – INTRODUKTION

Att virka en boll är på många sätt likt att virka en cirkel. Bollen virkas också i en spiral och det är samma två faktorer du kan variera:

  • Hur du startar: med magisk ring eller luftmaskor
  • Övergången mellan varven: öppna eller stängda varv

Eftersom vi ska fylla bollen med vadd är det bäst att starta med en magisk ring för att få en tät början. Teknikerna för öppna och stängda varv är precis som vid en cirkel. För att virka en boll behöver du både öka och minska. Ökningen görs genom att virka två maskor i samma maska (precis som när du virkar en cirkel). Minskningen gör du genom att virka ihop två maskor tillsammans.

  • Ökning: ger fler maskor till varvet
  • Minskning: ger färre maskor till varvet

VIRKA EN BOLL

Jag kommer virka en boll som startar med en magisk ring. I videon virkar jag med öppna varv, men det går också att använda stängda varv. Principen för hur du virkar stängda varv gick vi igenom i lektion 4. Här nedanför kan du ladda ner virkmönster på de två varianterna.

Bollen du virkar kan du fylla med vadd. Vadd går att köpa i hobbybutiker men det är ganska dyrt. Jag brukar köpa kudden SKÖLDBLAD från Ikea att ta vadd från. Kudden kostar bara 19 kr och ger massor med vadd.