I lektionen lär vi oss de grundläggande teknikerna, hur du håller i garn och tråd, olika maskor och att avsluta.
Efter lektionen kommer vi ha vi lärt oss de enklaste maskorna inom virkning.
Att virka är att kombinera olika typer av maskor. I den här lektionen kommer vi lära oss ögla, luftmaska, fast maska och smygmaska. Dessa maskor är de enklaste inom virkning. När vi övar på de här maskorna kommer vi bli att virka något som liknar en fyrkant.
I virkmönster har maskor olika förkortningar. Så här förkortas de maskor vi ska lära oss:
Många virkprojekt startar med en löpögla (eller ögla som det enklare kan kallas). Innan du kan börja virka måste du också kunna hålla i garnet och virknålen. Jag visar några olika varianter med egentligen finns det inget rätt eller fel. Håll som du tycker känns mest bekvämt.
Jag är högerhänt och håller i arbetet efter det. Om du är vänsterhänt ska du hålla spegelvänt mot hur jag gör. Kanske kan det i sådant fall hjälpa att titta på videon genom en spegel.
Med luftmaskor virkar du som en lång kedja. Luftmaskor är den enklaste maskan. I virkmönster förkortas den lm. Virka gärna många luftmaskor. De är enkla att virka och ett perfekt sätt att öva på att hålla i garnet och virknål.
I luftmaskorna vi virkade tidigare ska vi nu göra fasta maskor. Det gör att vi inte längre bara har en lång kedja av maskor utan börjar få mer en fyrkant. I många mönster är majoriteten av maskorna som ska virkas just fasta maskor. I virkmönster förkortas fasta maskor fm.
Fasta maskor består av två maskbågar, bakre och främre. Vanligast är att virka med nedtag i båda bågarna.
Smygmaskor förkortas sm i mönster. Smygmaskor bygger inte på höjden och är som namnet antyder perfekta att smyga med. Jag brukar tänka på smygmaskor som en transportmaska. Med hjälp av den kan jag ta mig till en ny punkt på arbetet utan att det syns. Smygmaskor kan också användas för att göra fina kanter eller avslut på en virkning.
När du känner dig bekväm med lektionens maskor är det dags att avsluta och fästa garnet.