LEKTION 1 INTRODUKTION

I lektionen går vi igenom kursupplägget, garn, virknålar, hur du kommer igång och mina bästa tips för att få ut det mesta av kursen och lära sig virka.

Det viktigaste är inte att använda något speciellt garn eller virknål, utan att börja virka.

Virka Melina Ede stor virknål

KURSUPPLÄGG

Kursen består av sju lektioner med målet att lära sig de enklaste maskorna och våga virka efter mönster. Vi ska först lära oss virka maskorna och efter det använda dessa i virkmönster för att förstå maskorna i sitt sammanhang. Videor finns till alla moment. Virkkursens lektioner:

  • Lektion 1: introduktion
  • Lektion 2: grundläggande tekniker
  • Lektion 3: virka en fyrkant
  • Lektion 4: virka en cirkel
  • Lektion 5: virka en boll
  • Lektion 6: färgbyte
  • Lektion 7: virka efter mönster

Under kursens gång finns guider och mönster att ladda hem och skriva ut för att underlätta din virkning.

VAD DU BEHÖVER

För att kunna genomföra kursen behöver du garn, virknål, sax, trubbig nål och gärna en markör. Det fungerar lika bra att byta ut markören till en vanlig säkerhetsnål.

Garn

För att genomföra kursen kan du egentligen använda vilket garn som helst. Ta något du har hemma eller har möjlighet att köpa. Enklast blir det om du väljer ett garn som har ljus färg, då ser du bäst vad du virkar. Om du har möjlighet att välja är det enklare att virka om du använder ett lite tjockare garn. Då blir det inte lika pilligt och svårt att se.

Virknål

En virknål har en krok, och den kan vara olika stor. Det finns virknålar med en väldigt liten krok (exempelvis 0,85 mm) och virknålar med en stor krok (exempelvis 20 mm). I videon ovanför visar jag de olika storlekarna.

Vilken virknål du behöver beror på tjockleken på ditt garn. På etiketten till garnet står det alltid en rekommenderad storlek på virknålen. Om du märker att du virkar löst eller hårt kan du få hjälp genom att byta virknål. Tänk så här:

  • Om du virkar hårt – byt till en större virknål
  • Om du virkar löst – byt till en mindre virknål

RÅD INFÖR KURSEN

Att lära sig virka är svårt. Det är många grundläggande saker att lära sig samtidigt i början. Bara att hålla i virknålen och garnet kan vara fullt så komplicerat. Jag skulle säga att det är en liten puckel att ta sig över precis i början, men när du väl är över den blir det plötsligt enkelt att lära sig nytt inom virkning.

Låt det ta lite tid i början så du kommer in i det. De första maskorna kommer bli ojämna och det är okej. Om du fortsätter förbi det stadiet kommer det plötsligt flyta på enkelt.

I videorna under kursens gång visar jag när jag virkar. Testa virka med mig och gör alla övningar i en lektion innan du går vidare.